Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ!

    Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Από το 1972  αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Η έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2012», της WWF, που συντάσσεται κάθε δύο χρόνια αποκαλύπτει πως οι πιο πλούσιες χώρες καταστρέφουν περιβαλλοντικά τη γη, καθώς οι οικονομίες των αναπτυγμένων κρατών έχουν κατά μέσο όρο πέντε φορές μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα από τις φτωχές, όπου το παραγωγικό μοντέλο είναι περιορισμένο, γεγονός που «ισορροπεί» την κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο οριακά. Στην ουσία, αυτοί που σώζουν τον πλανήτη είναι οι φτωχές χώρες.

Με τον όρο «οικολογικό αποτύπωμα» εκφράζεται ο βαθμός στον οποίο τα ανθρώπινα είδη καταναλώνουν τους πόρους της γης.
Η έκθεση της WWF διαπιστώνει πως οι τεράστιες πιέσεις που ασκούνται από τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του αναπτυγμένου κόσμου, θέτουν σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα του πλανήτη και απειλούν την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των ανθρώπων.
Από το 1970 έως σήμερα καταγράφεται μείωση των ειδών κατά σχεδόν 30%, με τα τροπικά είδη να έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα, 60% μείωση σε λιγότερο από 40 χρόνια. Ταυτόχρονα, ο δείκτης του οικολογικού αποτυπώματος προειδοποιεί ότι οι απαιτήσεις σε φυσικούς πόρους είναι πλέον μη βιώσιμες.

 Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι αφιερωμένη στην πράσινη οικονομία! Το θέμα της είναι:
 «Πράσινη Οικονομία: Μήπως σε περιλαμβάνει;»

Σύμφωνα με τον ορισμό του ΟΗΕ, Πράσινη Οικονομία είναι η αειφόρος διαχείριση των κοινών πόρων που οδηγεί στη σταθερή βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και που μειώνει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τις οικολογικές ελλείψεις.
Πηγή:http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/06/2012_444970

Ο αρκούδος περιβαλλοντολόγος!

                                

Ένα μικρό κόμικ για το δάσος από  την περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Βέροιας!

Ποιος άλλος μένει εδώ;

Μια μικρή ιστορία με βασικό της ήρωα ένα σκίουρο, ο οποίος αποφασίζει να ανακαλύψει ποιός άλλος κατοικεί στο ίδιο δέντρο που κατοικεί και αυτός.
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς 2008

 
Και μερικές χρήσιμες σελίδες  με εκπαιδευτικό υλικό για την περιβαλλοντική εκπαίδευση: 
http://www.env-edu.gr/ViewPack.aspx?id=33 
http://www.arcturos.gr/el/main.php 
http://www.pi-schools.gr/drast/perivalontiki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου